Bescherming tegen verkeerslawaai

Heeft u na deelname aan het verkeer last van u oren?

Hoe kunt u zich dus beschermen tegen te veel verkeerslawaai? De beste manier is om blootstelling eraan helemaal te vermijden. Als u toch in lawaaiige omstandigheden moet rijden, zijn er een paar dingen die u kunt doen om uw oren. Ten eerste kunt u motoroordopjes of een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon dragen. Die zullen helpen om de hoeveelheid lawaai die uw oren bereikt te verminderen. Ten tweede kunt u proberen de ramen zo veel mogelijk gesloten te houden. Dat zal helpen om het geluidsniveau verder te verminderen. Tenslotte kunt u proberen u bewust te blijven van uw omgeving en uw blootstelling aan te veel lawaai beperken wanneer dat mogelijk is.

Onderbouwing

Als u bezorgd bent over de effecten van verkeerslawaai op uw gehoor, zijn er een paar studies die u kunt raadplegen voor meer informatie. In één studie, uitgevoerd in Denemarken, werd gekeken naar de effecten van blootstelling aan verkeerslawaai op schoolkinderen. Uit de studie bleek dat blootstelling aan verkeerslawaai in verband werd gebracht met een verhoogde kans op gehoorverlies bij kinderen. Een andere studie, uitgevoerd in Nederland, ontdekte dat blootstelling aan verkeerslawaai in verband werd gebracht met een verhoogd risico op tinnitus (suizen in de oren).

Gevolgen

Wat kunnen we dus uit deze studies concluderen? Ten eerste kan blootstelling aan buitensporig lawaai gehoorverlies veroorzaken. Ten tweede, blootstelling aan verkeerslawaai kan niveaus bereiken die gevaarlijk zijn voor uw oren. En ten slotte kunt u zich tegen te veel lawaai beschermen door oordopjes of op maatgemaakte motor oordoppen te dragen en door de ramen gesloten te houden als u rijdt.

Actie

Wij hopen dat u deze informatie nuttig vond. Als u vragen of zorgen hebt over de effecten van lawaai op uw gehoor, raadpleeg dan een audicien als Audinc Belgie. Zij kunnen u advies geven over hoe u uw gehoor het beste kunt beschermen.